Nära en miljon turister besöker Borgå varje år, varav de flesta besöker staden under sommaren. För lokala restauranger betyder det att hundratals servitörer och kockar behöver anställas för den hetaste säsongen.

Nylands TE-central och Posintra arrangerade på torsdagen den 7.3. ett rekryteringsevenemang vid ungdomsrådgivningsplatsen Navigatorn.

Syftet var att förena borgå-restaurangerna med ungdomar som söker sommarjobb, och att förmedla information om branschen som lider av brist på arbetskraft året runt. Det fanns också möjlighet att bekanta sig med branschens utbildningsutbud vid Careerias infopunkt.

 

Arbetskraften snappas upp

Restaurangbranschen växer och ingen nedgång är synlig. –  De nyutbildade snappas upp direkt från skolbänken, berättade utbildare Mirja Martin från Careeria under evenemanget. Enligt Martin har företagen i allt högre grad kontaktat läroanstalten de senaste åren.  Branschen har en bra sysselsättningsgrad och erbjuder mångsidiga arbetsuppgifter. Av de anställda krävs språkkunskaper, flexibilitet, kundserviceförmåga, det är också viktigt att man är stresstålig och samarbetsvillig.

En restaurangarbetare kan få anställning utan grundutbildning, men det finns också möjligheter att studera inom flera olika utbildningslinjer. Careeria erbjuder allt från grundutbildningar till specialexamen.  – Här behöver man inte nödvändigtvis sitta på skolbänken, utan den studerande kan lära sig i praktiken till exempel genom läroavtal, tipsade Martin.

 

Restaurangens personalstyrka fördubblas till sommaren

Zum Beispiel och Fryysarinranta som deltog i evenemanget fördubblar sin personalstyrka till sommarsäsongen. Det är en lång process att söka sommarjobbare, och att kunna mötas ansikte mot ansikte underlättar rekryteringen.  – Våra arbetstagare behöver inte ha tidigare erfarenhet, vi utbildar personerna för uppgiften. Vi bygger ett team, där ny personal introduceras innan sommaren är i full gång, sade Anton Frankenhauser, krögare vid Zum Beispiel.

Restaurangchef Toni Kiiski söker personal både till restaurang Fryysinranta och Lippakioski. – Eftersom vi endast håller öppet under sommarsäsongen, söker vi till största del ny personal varje vår. Vi får in många ansökningar, men om en sökande har tidigare erfarenhet så står ansökningen ut i mängden.  Kiiski påminde om att eftersom sommarens kunder till ca 30 procent består av utlänningar, krävs det att arbetstagaren har goda språkkunskaper. – Kunskaper i svenska och ryska är ett stort plus, engelskan är en nödvändighet.

 

Hygienpasset öppnar dörren till många jobb

Dagens mest populära infopunkt var bordet som erbjöd information om hygien- och alkoholpassen. Där kunde i första hand unga personer anmäla sig till att skriva testen till priset av tio euro. Hygienpasset är behövligt förutom inom caféer och restauranger, även i livsmedelsbutiker och många arbetsuppgifter inom logistikbranschen. – Man vet aldrig var man kan ha nytta av hygienpasset. Att vara förutseende och skaffa passet på förhand, visar arbetsgivaren att man är proaktiv och man är då redan steget före övriga sökande, förklarade Martin.

 

Arbetstillfällen erbjuds fortfarande

Även om många av sommararbetsplatserna redan är fyllda, lever situationen inom restaurangbranschen hela tiden – det lönar sig att höra sig för om arbetstillfällen oberoende av årstid.

Förutom sommararbete erbjuder branschen även anställningar för längre tid, ofta med flexibla tider.

–  Restaurangbranschen är en bra bransch! Arbetet är mångsidigt och intressant, och i restaurangen behöver man inte stå och hänga overksam. Branschen erbjuder mycket deltidsarbete, som lämpar sig väl till exempel för studerande, tipsar Anne Wetterstrand från Posintra.