Kun Erika Englund muutti vuonna 2008 Pellinkiin, hän tuskin kuvitteli tuoreena vaatetusalan ammattilaisena ja saaristolaismiehen vaimona, että toimisi pian Pellingin kyläkaupan, Söderby-Bodenin yrittäjänä. Sittemmin perheeseen on syntynyt kolme lasta ja yrittäjätoiminta on laajentunut entisestään. Perheen lapset ovat automaattisesti mukana yrittäjäperheen arjessa eikä siis mikään ihme, että 7-vuotiaalla esikoisella oli viime kesänä jo oma pieni yrittäjyyskokeilunsa.

Jokainen, joka on käynyt saariston vielä pystyssä olevissa ja perinteikkäissä kyläkaupoissa tietää, että siellä kauppa ei ole yksinomaan ruoan ostopaikka. Se on useimmiten koko kylän sydän monipuolisine ja asiakkaiden tarpeisiin taipuvine lisäpalveluineen, sosiaalisen kanssakäymisen keskittymä ja neuvontapiste, jossa autetaan niin mökkeilijöitä, ulkomaisia matkailijoita kuin satunnaisia kulkijoitakin.

Pellingin kyläkauppaa, Söderby-Bodenia piha-alueineen on Englundin aikana remontoitu ahkerasti ja päivitetty vastaamaan nykypäivän asiakkaiden tarpeita. Erika pyrkii löytämään myymälänsä valikoimiin jatkuvasti jotain uutta ja vähän erikoisempaa – piensisustus- ja lahjatavaratuotteita sekä harvinaisempia deli-herkkuja pientuottajilta. Lisäksi myymälän valikoimissa on alusta asti ollut Muumi-tuotteita. Onhan Pellinki Tove Janssonin lapsuudenmaisemaa ja rakas kesäsaari Klovharun ihan lähellä.

 

Söderby-Butiken

Pellingin kyläkauppa Söderby-Boden palvelee sekä saaren pysyviä asukkaita että kesävieraita.

 

Saaristolaiskaupan pyörittäminen on antoisaa, mutta myös raskasta ja taloudellisesti haastavaa. Valikoiman rakentaminen asiakkaita palvelevaksi, taloudellisesti kannattavaksi ja säännöllisesti uusia elämyksiä tarjoavaksi ei ole mikään helppo juttu.  Ei vähiten siksi, että saaristossa sesonkivaihtelut ovat hurjat. Heinäkuussa saatetaan neljässä päivässä tehdä koko tammikuun myynti. Söderby-Boden palvelee yhtä lailla sekä Pellingin noin 260 pysyvää asukasta että kesäkaudella saareen saapuvia tuhansia kesäasukkaita ja matkailijoita. Saaristoyrittäjän on oltava innovatiivinen, monitaitoinen ja valmis jatkuvasti kokeilemaan uutta. Omalla Söderby Deli -merkillä Erika myy sesonkiluonteisesti erilaisia herkkutuotteita ja valikoimissa on ollut myös Pellingin omaa Rosenkopp-kahvia. Se, että hänestä tuli tuoreen Island Riddles -seikkailu- ja elämystuotteen primus motor, lähti liikkeelle ennen kaikkea taloudellisesta tarpeesta kehittää Söderby-Bodenin rinnalle uutta liiketoimintaa.

Uuden liiketoiminnan ideoinnissa lähdettiin liikkeelle Pellingin olemassa olevista vahvuuksista.  Erika mietti yrittäjäkollegoineen asioita, joita he kuulivat saarelle tulevien erityisesti kaipaavan. Kuten merta ja hyvää kalaruokaa sekä mahdollisuutta käyskennellä meren rannalla. Mukaan lähtivät ammattikalastajat Johanna ja Jörgen Kellgren, monitoiminainen, eräopas Lisbeth Forss sekä maanomistajia, jotka käytännössä mahdollistavat mm. pääsyn merenrantaan. Ulkopuolisena sparraajana uuden liiketoiminnan kehittämistyössä on toiminut niin ikään Pellingissä asuva yrittäjä ja useissa saariston kehittämishankkeissa kannuksensa hankkinut Posintran projektipäällikkö Annika Weckman.

Ajatus saaristossa toimivasta, pakohuone-tyyppisestä seikkailureitistä alkoi vähitellen hahmottua. Pellingin Island Riddles -seikkailureitti perustuu Tove Janssonin kirjaan ”Kuinkas sitten kävikään?”. Tove on kulkenut samoja polkuja pitkin kuin mitä Island Riddles -seikkailijat nyt tekevät. Kuten kirjassa kerrotaan, ”från mjölkbutiken klockan fem, ett litet Mumintroll gick hem”. Oikeastaan kaikki alkaa vanhan ajan limonadin etiketissä lukevasta vihjeestä. Siitä eteenpäin seikkailijat saavat käyttää hoksottimiaan ja edetä reitillä turvallisesti kirjassa sekä ohjevihkosessa annettujen vihjeiden mukaan. Reitti alkaa Söderby-Bodenilta.

 

Island Riddles -seikkailureitin lähtöpaikassa yrittäjä Erika Eklund ja Posintran projektipäällikkö Annika Weckman

Pellingin Island Riddles -seikkailureitin lähtöpaikassa yrittäjä Erika Eklund ja Posintran projektipäällikkö Annika Weckman.

 

Seikkailureitin varrella suoritettavat tehtävät ovat saaneet asiakkailta hyvää palautetta hyväntuulisuudestaan ja kekseliäisyydestään. Moni seikkailija on Erikan mukaan ihmetellyt, miten joku on voinut keksiä tällaista. Sekä tehtävien ideoinnissa että käytännön toteutuksessa Erika on hyödyntänyt 20 vuotista partiolaiskokemustaan. Apuna reittipisteiden rakentamisessa on ollut myös Erikan puualan muotoilija-aviomies Jon Englund.

Island Riddles -seikkailureitti on 3,5 km pitkä ja seikkailuun on hyvä varata 2-2,5 tuntia aikaa. Reitti sopii sekä lapsiperheille että erilaisille aikuis- ja lapsiryhmille. Isot ryhmät jaetaan pienempiin 6-8 hengen tiimeihin, jotka kulkevat itsenäisesti reitillä. Koululais- ja leirikouluryhmissä tulisi olla yksi 16-vuotias henkilö. Tarvittaessa paikalle järjestetään apuohjaajia tai asiakkaan niin toivoessa Tove Janssonista ja Pellingistä enemmän kertova opas.

 

Erika rakentamassa Island Riddles -seikkailureitin pisteitä.

Island Riddles -seikkailureitin pisteiden rakentamisessa Erika on saanut hyödyntää partiotaustaansa.

 

Reitin vaikeusaste joustaa sen mukaan, kuinka paljon esimerkiksi seikkailureppuun pakattua vihjevihkosta hyödyntää apunaan. Tyylikkääseen reppuun on pakattu seikkailutarvikkeiden lisäksi myös saaristolaishenkiset eväät ja seikkailijalla on mahdollisuus nauttia tuoretta kalaa upeassa saaristoluonnossa.

Island Riddles-tuotetta on kehitetty tiiviissä yhteistyössä Moomin Charactersin kanssa. Saadakseen rinnalleen tämän mittaluokan kumppanin, on Erikan pitänyt ansaita lisensoijan luottamus pitkäjänteisellä, vuosia kestäneellä työllään. Haastattelua seuraavalla viikolla reittiä ovat tulossa katsastamaan kansainvälisen Moomin.com -sivuston sisällöntuottajat ja lukuisten bloggari- ja mediavieraiden lisäksi myös japanilaisen Moomin Tours:n asiantuntija.

Toinen merkittävä asia pitkäjänteisen Moomin Characters -yhteistyön lisäksi on saariston yrittäjien keskinäinen sitoutuminen yhteisen, uuden liiketoiminnan kehittämiseen. Erika sanookin, että yhteistyötä pitäisi yrittäjien kesken tehdä paljon enemmän. Tärkeää on kuitenkin, että kaikki sitoutuvat alusta asti täysillä mukaan yhteiseen tavoitteeseen. Yrittäminen ei voi olla harrastamista.

Yrittäjän yksi suurimmista haasteista on oman ajan riittävyys. Posintran hankkeen kautta mukaan tullut Johku-verkkokauppa -järjestelmä siihen sisältyvine google-kalentereineen mahdollistaa yrittäjien yhteisen kalenterin ja sen myötä jokaisen oman ajankäytön paremman hallinnan. Kalenteriin merkitään varatuiksi ne päivät, jolloin joku yrittäjätiimistä ei ole käytettävissä yhteisen Island Riddles -tuotteen tuottamiseen. Johkua on otettu Uudellamaalla laajasti käyttöön ja Erika sanoo olevansa erittäin tyytyväinen sen mahdollistamiin asioihin kuten ristiinmyyntiin. Johkuun on myös varsin helppo rakentaa lisämyyntituotteita ja sen hinnoittelutyökalu on osoittautunut erittäin joustavaksi.

Koska Erika on idearikas innovaattori, hän haluaa seuraavaksi kehittää koululaisryhmillä jo testattua digitaalista seikkailusovellusta ja liittää sen osaksi Island Riddles -tuotetta. Sovellus yhdistää lapsille mobiilipeleistä tutulla tavalla reaalielämän elämyksiä digitaaliseen ja yhteisölliseen peli- ja oppimiskokemukseen. Kavereiden kanssa pelatessa opitaan saariston elämää, sen historiaa ja nykyaikaa kuin huomaamatta.

Tapaamisen lopuksi Erika haluaa korostaa vielä kerran sitä, että yhdessä tekemällä olemme todellakin enemmän. Avoimesti ideoita vaihtamalla, yhdessä oppimalla ja toinen toistensa palveluita suosittelemalla lopputulos on kaikkien kannalta parempi. Asiakas katsoo matkakohteita kokonaisuutena. Porvooseen ja saaristoon tullaan rajoitetuksi ajaksi ja halutaan tietää, mitä kaikkea kokemisen arvoista seudulta löytää. Asiakkaan kannalta on siis luonnollista, että yrittäjätkin informoivat toistensa palveluista, sillä yhden yrittäjän menestys ei ole toiselta pois, vaan tukee koko seudun menestystä.  Pellingissä tähän yhdessä tekemiseen on päästy jo varsin mukavasti ja tuloksena on synnytetty mm. Pellingin yhteinen sivusto www.visitpellinge.fi.

 

Lisätietoa Island Riddles -seikkailureitistä löydät Island Riddles -kotisivuilta

Lisätietoa Johku-verkkokaupasta löydät Johkun verkkosivuilta

Posintra tulee syksyn 2018 aikana järjestämään alueen yrittäjille veloituksettoman infotilaisuuden liittyen verkkokauppaan ja etenkin Johkuun. Lisätietoa koulutuksesta löydät viimeistään elokuun aikana Posintran nettisivuilta.

 

Online ajanvaraus

Varaa aika yritysneuvontaan.

Online tidsreservering

Boka tid till företagsrådgivningen.

Online reservation

Book appointment for business consultation.