Ekotemapaus 2017 palkintojenjako

Kevätkummun koulun viitosluokkalaiset haastoivat jälleen Posintran avustuksella kaikki Porvoon viidesluokkalaiset jo perinteeksi muodostuneeseen Ekotekotempaukseen kansallisella energiansäästöviikolla 9.-15.10.2017. Haasteen tavoitteena oli tehdä maailmaa hieman paremmaksi kiinnittämällä huomiota luonnonvarojen vastuulliseen käyttöön.

Tempauksessa oppilaat tekivät omalla vapaa-ajallaan ekotekoja viikon ajan ja merkitsivät teot ennalta jaettuun Ekotapapassiin. Passissa on lueteltu kierrätykseen, energian säästöön ja kuluttamiseen liittyviä ekotekoja. Merkinnän sai esimerkiksi viemällä lasia lasinkeräykseen tai sammuttamalla turhaan palavan valon.

Tempaukseen osallistui oppilaita kaikkiaan kuudesta koulusta. Oppilaat täyttivät Ekotapapassia kotonaan ja palauttivat sen täytettynä opettajalleen. Kaikki oppilaat saivat vapaaehtoisesta osallistumisestaan todistuksena oman Ekotapa-diplomin, minkä lisäksi passinsa palauttaneiden kesken arvottiin lahjakortteja.

 

Palkitut oppilaat ja käytännön ekotekoja

Oppilaat palkittiin maanantaina Kevätkummun uuden sivistyskeskuksen, Kantele-talon avajaisissa. Posintran lahjoittaman lahjakortin elokuvateatteriin voitti arvonnassa Jaakko Ranta Peipon koulun luokalta 5 C. Arpa suosi myös hänen luokkakaveriaan Joonas Flodia sekä Lukas Marinia Tolkkisten koulun luokalta 5A – molemmat pojat voittivat Kevätkummun kirjaston lahjoittamat lahjakortit kirjakauppaan.

Ekotempauksen aikana pojat olivat kaikki tarkkailleet kulutustottumuksiaan ja kytkeneet turhia sähkölaitteita pois päältä. Jaakko oli myös mm. vähentänyt vedenkulutusta, Joonas vienyt maastosta löytämäänsä lasia ja kartonkia kierrätykseen ja Lukas kehottanut isäänsä ostamaan Reilun kaupan tai ympäristömerkittyjä tuotteita.

 

Nuorten ekoteot kiinnostavat muuallakin

Kevätkummun koulun ympäristötiimin kehittämästä Ekotapapassista ja vastuullisen kuluttamisen opiskelusta on kiinnostuttu aina New Yorkia myöten. Amerikassa tempausta kokeiltiinkin jo viime vuonna. Ja kun pohjalaiset aluekehittäjät olivat tänä syksynä tutustumassa Porvoon vähähiilisyyshankkeisiin, Ekotekotempauksemme innosti myös heitä. Vastaava kampanja toteutetaan todennäköisesti tämän lukuvuoden aikana ainakin Kauhavalla.

Kirjoitettu